Temoù
Mat pe fall
-
👂 🔗 kar ar chistr pur jus, n'eo ket... zo fort hañ ! a-wechoù 'h arri da... 'h arri da... d'eouliañ ha traoù evel-se ivez, memes ma... 'vije troc'het, ya, eouliañ a ra ar chistr a-blasoù
[kaɹ ˌʒist pyɹ ˈʒy - ˌne̞ kə - zo fɔɹd ɑ̃ - ˈweːʒo ˌhɑj də - ˌhɑj də - diˈwiʎɑ̃ a ˈtɾɛw vəˈse ˌiˑe ˈmɛməs mə - viʒe ˈtɹɔhət - ja iˈwiʎɑ̃ ɹa ˈʒist ˈblɑso]
car le cidre pur jus, ce n'est pas... est fort hein ! parfois il arrive qu'il... il arrive qu'il... soit huileux et tout comme ça aussi, même si... il était coupé, oui, le cidre devient huileux par endroits
Gant : Roje Dollo, ganet e 1932 e Bear, o chom e Bear, marvet e 2019, tud bet ganet e Bear / Bear.
Selaou a ra an abadennoù brezhonek er radio.Dastumer : Tangi
-
🔗 n'eo ket sklaer ken
[nɛ kə skle̞:r ken]
il n'est plus clair [il est trouble]
Gant : Lusiena ar C'harluer, ganet e 1928 e Bear, o chom e Bear, marvet e 2021, tud bet ganet e Tonkedeg / Plûned.
Dastumer : Tangi
-
🔗 sac'had
zaheut
[zahət]
un sac plein
Gant : Daniel ar Bihan, ganet e 1950 e Bear, o chom e Bear, tud bet ganet e Bear / Bear.
Bet neus labouret 'ba Penn-ar-Bed, ha desket traoù klevet enoDastumer : Julien
-
👂 🔗 hag... hag e chom brav, eñ a-benn arc'hoazh... kar 'vez ket evet tout ar memes deiz, 'dua ket, a-wechoù 'teus jistr hag an deiz war-lerc'h e vez du
[a a ˌʃo̞m ˈbɹɑw - ˌhẽˑ be̞n aɹˈhwɑs - kaɹ ˌve kəd ˌeˑvət ˈtut ˌmɔ̃məz ˈdeˑ - duˈɑ kət - ˌweˑʒo tøz ˈʒist a de waɹˈlɛɹx ve ˈdyˑ]
et... et il reste beau [cidre], lui demain... car on ne boit pas tout le même jour, il ne noircit pas, parfois tu as du cidre qui est noir le lendemain
Gant : Frañswa ar Bihan, ganet e 1931 e Bear, o chom e Bear, tud bet ganet e Bear /.
Dastumer : Tangi
-
👂 🔗 gwechall e vije lâret « kaoc'h-chistr », chistr 'vije... 'vije ket mat tamm ebet, hein ! peotramant e vije eoulet, eoul, hañ ! eoul tev aze
[gweˈʒɑl ˌviˑʒe ˈlɑˑɣɛ ˌkɔχˈʃist - ˈʒiz ˌviˑʒe - viˈʒe kə ˌmɑˑt ˈtɑ̃m bet - ɛ̃ - pəˈtɑ̃mɑ̃ ˌviˑʒe iˈuˑlət - ˈiˑul - ɑ̃ - ˌiˑul ˈtew ˌɑhe]
autrefois on disait « de la piquette de cidre », du cidre qui n'était... qui n'était pas bon du tout, hein ! ou alors il était huileux, de l'huile, hein ! de l'huile épaisse là
Gant : Michel Yekel, ganet e 1946 e Benac'h, o chom e Bear, tud bet ganet e Louergad / Gurunuhel.
Dastumer : Tangi
-
👂 🔗 chistr galouperien
[ˌʒiz galouˈpɛˑɣɛn]
du cidre de fêtards
Gant : Michel Yekel, ganet e 1946 e Benac'h, o chom e Bear, tud bet ganet e Louergad / Gurunuhel.
Dastumer : Tangi