Brezhoneg Bro-Vear

Al labour douarProduioù ar menajOber chistrAstenn gant dour

Astenn gant dour

chistr ya, pur jus a deue diwar ar voudenn gentañ, chistr mat, pur jus, e vez graet war ar voudenn gentañ, ha goude e vez laket, pa vez stardet honnezh un tamm, e vije admalet, hag e vije laket da drempañ e-pad an noz, hag e vije adgraet xxx ( ?) gant hennezh c'hoazh, hag eñ a oa.. eñ a oa... dour-chistr neuze met... eñ a vije mat, e vije mesket kuit dezhañ da vezañ re fort, e vije mesket tout ar chistr, 'ba ar penton aze

[ʒis ja - pyɹˈʒy dœ diˌwaɹ ˈvuːdən ˈgentɑ̃ - ʒist ˈmɑːt - pyɹˈʒy - ve ˌgwɛ waɹ ˈvuːdən ˈgentɑ̃ - a ˈguːde ve ˈlɑkət - pe ve ˈstɑɹdə ˈhɔ̃ːs ˈtɑ̃m - viʒe hadˈmɑːlət - a viʒe ˈlɑkə də ˈdɹɛmpɑ̃ ˌpaˑn ˈnɔ̃ːs - a viʒe ˈhadgwɛt ? gɑ̃ ˈhẽːs hwas - a ˌhẽ wa ˌhẽ wa - ˈduːɹʒist ˌnœˑe mɛ - hẽ viʒe ˈmɑːd - viʒe ˈmeskət kwit ˌteˑɑ̃ də ˌveˑɑ̃ ˈɹe fɔɹt - viʒe ˈmeskət tut ʒist - bah ˈpɛntɔ̃n ˌɑˑe]

le cidre oui, pur jus venait de la première motte, du bon cidre, pur jus, on le fait sur la première motte, et après on le met, quand on serre celle-là un peu, on le broyait de nouveau, et on le mettait à tremper pendant une nuit, et on refaisait (une motte ?) avec celui-là encore, et c'était... c'était... du cidre coupé à l'eau alors mais... c'était bon, c'était mélangé pour ne pas qu'il soit trop fort, on mélangeait tout le cidre, dans la cuve là

Roje Dollo, 1932, Bear (dastumet gant Tangi)

1. hag e vije darc'het 'ba ur penton kwa, ur pezh penton a vije 2. just ya, du-mañ e oa ur pezh penton evel-se ya 1. ha neuze e vijent darc'het, an hini kent... an (tennad ?) kentañ a vije darc'het e-barzh ha goude e vije darc'het... darc'het eu... dour-chistr warnañ, neuze se a rae ur mesk peogwir... ha goude chistr mat neuze, met 'vije ket darc'het kement-se a dour hañ ! just eu... ur bananc'h bihan da droc'hañ anezhañ kwa, ha pa vije admalet, kompren a rez, neuze e vije... e deue da ju er-maez

1. [a ˌviʒe ˌdɑhə bah ˈpɛntɔ̃n kwa - ˌpeˑs ˈpɛntɔ̃n ˌviʒe] 2. [ʒys ja - ˈdymɑ̃ wa ˌpeˑs ˈpɛntɔ̃n vəˈse ja] 1. [a ˈnœˑe viʒɛɲ ˈdɑhət - ˌnˑi ˈkent - ˈtɛnə ˈkentɑ̃ ˌviʒe ˈdɑhə ˈbaɹz a ˈguːde viʒe ˈdɑhə - ˈdɑhəd ə - ˈduːɹʒis waɹnɑ̃ ˌnœˑe ze ɹɛ ˈmesk pyˈgyːɹ - a ˌviʒe ˌʒis ˈmɑːd ˌnœhe - mɛ viˌʒe kə ˈdɑhə keˌmese ˈduːɹ ɑ̃ - ʒyst ə - ˌbɑ̃x ˈpiˑən də ˈdɹɔhɑ̃ ˌneˑɑ̃ kwa - a pe viʒe hadˈmɑːlət kɔ̃mpɹe̞z ˌnœˑe ˌviʒe - de ˌtud də ˈʒyː ˌme̞ˑs]

??? 1. et on balançait [les pommes broyées] dans une grande cuve quoi, il y avait une grande cuve 2. juste oui, chez moi il y avait une grande cuve comme ça oui 1. et alors on les balançait, la premiè... la première (tirée ?) était balancée dedans et après on balançait... balançait euh... de l'eau et du cidre mélangés dessus, alors ça faisait un mélange puisque... et après du bon cidre alors, mais on ne balançait pas tant que ça d'eau hein ! juste euh... un petit peu d'eau pour le couper quoi, et quand c'était broyé de nouveau tu comprends, alors c'était... il en sortait du jus

1. Roje Dollo, 1932, Bear
2. Paotr, 1951, Bear
(dastumet gant Tangi)

... astenne o chistr gant dour

[as'tenɛ o ʒist gɑ̃n du:r]

... rallongeait leur cidre avec de l'eau

1. Den, ????, ????
(dastumet gant Tangi)

oh ! bezañ zo darn a rae pur jus hañ met... eñ a vije evet prim kwa parce que... pa vije troc'het un tamm 'vije ket eu... e vije dousoc'h da evañ kwa, 'vije ket ezhomm da... da... mezviñ an dud kwa diwar...

[o - ˌbeˑɑ̃ zo ˈdɑɹn ɹe̞ pyɹˈʒy ɑ̃ mɛt - hẽ ˌviʒe ˈeːvə ˈpɾym kwa paskə - pe viʒe ˈtɹɔhə ˈntɑ̃m viˌʒe kəd ə - ˌviʒe ˈdusɔx tə ˈeːvɑ̃ kwa - viˌʒe kəd em də - də - ˈmɛwĩ ˈndyt kwa diˈwaɹ]

oh ! il y en a certains qui faisaient du pur jus hein mais... il était vite bu quoi parce que... quand il était coupé un peu il n'était pas euh... il était plus doux à boire quoi, il ne fallait pas... enivrer les gens quoi avec...

Roje Dollo, 1932, Bear (dastumet gant Tangi)